KOZLU ALPARSLAN ORTAOKULU

Kozlu Güney Mahallesi İncirharmanı denilen mevkide 1969 tarihinde KOZLU ALPARSLAN İLKOKULU olarak eğitim- öğretime açılmıştır. Kozlu Cumhuriyet- Kılıç- Atatürk- Attila- Cengiztopel İlkokulları'ndan sonra 6. İlkokul olarak açılmıştır. Kozlu' da 1969 tarihinde açılan okulumuzdan sonra 1981 yılına kadar yeni okul açılmamış olup 1981 yılında 19 Mayıs 100.Yıl İlkokulu açılmıştır. 19 yıl İncirharmanı denilen mevkideki binasında eğitim- öğretime devam edilmiştir. İncirharmanı'ndaki okulun eskiden bulunduğu yerde şu anda Karaelmas Üniversitesi Hazırlık Sınıfları ve Konservatuar Bölümü bulunmaktadır. 1986 tarihinde ise şimdiki yerine Kozlu Güney Mahallesi Orkide Sokak No:11'deki adrese taşınmıştır. Okulumuzun şu andaki yerinde 1965 yılında kurulan Kozlu Ortaokulu ve Kozlu Lisesi vardı. Kozlu Lisesi 1984 yılında şimdiki yeri olan Kozlu Fatih Mahallesi'ne taşınmış, Kozlu Lisesi'nden boşalan binalar iki yıl boş kalmış, iki yıl sonra Okulumuz, Kozlu Lisesi'nin boşalttığı eski binalara taşınmıştır. 1988 yılında Kozlu Ortaokulu eski binaların birinde eğitim- öğretime başlamış olup, aynı bahçe içinde Alparslan İlkokulu ve Kozlu Ortaokulu olarak iki ayrı kurum halinde eğitim- öğretim yapılmıştır. 1996 Yılında her iki okul KOZLU ALPARSLAN İLKÖĞRETİM OKULU adı altında birleştirilmiştir. Kozlu Lisesi zamanından kalma eski prefabrik binaların yerine 2 katlı 12 derslikli yeni bir bina yapılarak 09.02.2004 tarihinde eğitim- öğretime başlanmıştır. Yine Kozlu Lisesi zamanından kalma mezarlık tarafındaki iki katlı bina 1999 yılında depreme karşı güçlendirilerek bakım ve onarımı yapılmıştır. Burada 8 derslik vardır. Okulumuza, Türk tarihinin müstesna isimlerinden biri olan Anadolu'nun kapılarını 1071 deki Malazgirt Zaferi ile Türkler'e açan büyük komutan ve Selçuklu Sultanı ALPARSLAN' ın adı verilmiştir.

ALPARSLAN KİMDİR?

Alparslan, Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı. Selçuklu Devleti'nin kurulmasında önemli rolü olan Horasan valisi. Çağrı Bey´in oğludur. 20 Ocak 1029'da doğdu. İyi bir tahsil gördü, sayısız zafer kazanarak mertliği ve iyi kumandanlığı ile ün saldı. Babasının ölümünden sonra Horasan valisi oldu. Amcası  Tuğrul Bey, 4 Eylül 1063'te öldüğü zaman vasiyeti üzerine Selçuklu tahtına Alparslan'ın ağabeyi Süleyman getirildi, fakat Türk beyleri buna itirazda bulundular ve Alparslan'ı hükümdar tanıdılar.Alparslan 27 Nisan 1064'te büyük bir törenle tahta çıktı. Amcasının vezirliğini yapan ve Süleyman'ın tahta çıkmasını isteyen Amidülmülk Kündiri'yi azledip, büyük bir devlet adamı olarak tarihe adı geçen Nizamülmülk'ü vezir tayin etti. Başına buyruk beylerle mücadeleye girişen Alparslan, hepsini bir bayrak altına toplamayı başardı. Böylece Selçuklu Devleti kuvvetlendi. Alparslan'ın beyleri, Anadolu'da akınlar yapıp sayısız zafer kazandılar. 1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi, Sultan Alparslan'ın uyguladığı hilal taktiği sayesinde kazanıldı.Alparslan,25 Ekim 1072 tarihinde vefat etmiş,yerine oğlu,Melikşah geçmiştir.Alparslan, büyük tarihi zaferlerinin yanısıra, medreseler kurmak, ilim adamlarına ve talebeye vakıf geliri ile maaşlar tahsis etmek, imar ve sulama te'sisleri vücuda getirmek suretiyle de hizmetler yaptı. İmam-ı a'zam'ın türbesini, Harezm Camii'ni ve Şadyah kalesi gibi pek çok eser inşa ettirdi. Zamanında; İmam-ı Gazali, İmam-ül-Haremeyn Cüveyni, Ebu İshak eş-Şirazi, Abdülkerim Kuşeyri, İmam-ı Serahsi gibi büyük alimler yetişmiştir.

31.12.2012 1987

07-09-202207-09-202206-11-2022